marți, 26 noiembrie 2013

Invitatie la meditatie: Indemnuri pentru iubire, facere de bine si toleranta

CUM SA FACEM
Biblia Ortodoxa Matei 5:44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, 45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. 46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?
47. Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Au nu fac şi neamurile acelaşi lucru?
48. Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este. 


CUM SA NU FACEM
Si acum sa comparam aceste versete cu o fila de istorie ecclesiastica (bisericeasca):
Masacrarea "Origenistilor"

Nu numai hughenotii si evreii au avut holocaustul lor. O fila de istorie, poate nestiuta de multi este "holocaustul origenistilor".
Cine erau "Origenistii"? Numiti asa dupa mentorul lor Origen ei locuiau in Egipt si interpretau Biblia strict in sens alegoric. Intrati in opozitie si mai apoi conflict cu conducerea patriarhatului de la Alexandria, au fost macelariti din ordinul lui Theofil, patriarh al Alexandriei.
Istoricul de renume mondial Edward Gibbon il descrie pe Theofil cu urmatoarele cuvinte: "inamicul perpetuu al pacii si virtutii, ce iese in evidenta, un om rau al carui maini erau poluate alternativ cu aur si sange" (Declinul si Caderea Imperiului Roman)
Au pierit circa 10000 de calugari origenisti din ordinele lui Theofil.

Despre Origene,
Cineva l-a numit pe Origene, ca fiind "ultimul mare gnostic". A fost un teolog si scriitor prolific din Alexandria, Egipt, de orientare gnostica, care a trait in sec II si III. Cazand din extrema interpretarii strict literale (s-a castrat) si parandu-i foarte rau pentru actul sau nesabuit, a cazut in extrema interpretarii alegorice a Bibliei. Simpatizantii lui au fost numiti dupa numele lui ca "Origenisti".

Despre gnostici
Gnosticii au fost o secta pseudo-crestina cu influente filozofico-religioase pagane. Ei doreau unirea crestinismului, sau mai degraba a unor elemente din crestinism cu filozofia pagana. Avand mai multe ramuri, ele pot fi restranse la doua ramuri mari:
- Ramura radicala: Respingeau toata Biblia sau luau foarte selectiv din ea (unii acceptand doar Evanghelia dupa Luca si zece epistole din scrierile lui Pavel, si acestea modificate de ei insisi, altii acceptand doar Evanghelia dupa Ioan, cu modificarile facute de ei). Cei mai multi erau impotriva Vechiului Testament, crezand ca Dumnezeul din Vechiul Testament nu este acelasi cu Dumnezeul din Noul Testament
- Ramura moderata: Acceptau aproximativ toata Biblia, cu exceptia cartilor Apocalipsa, Epistola lui Iacov, etc.. Interpretau Biblia in sens alegoric incercand sa o armonizeze cu conceptele filozofilor pagani, crezand ca si filozofii paganilor au fost inspirati de Dumnezeu
Ramura radicala a gnosticismului a fost infranta fara drept de apel in secolele II si III, dar ramura moderata s-a mentinut pana in sec IV si V, cand au fost lichidati in pogromul (masacrarea) origenistilor.


Din punct de vedere biblic, ambele ramuri ale gnosticismului sunt erezii. Lichidarea lor violenta a fost o greseala. Un crestin adevarat nu se razbuna pe inamicii lui, nu-i persecuta si nu-i omoara. Modul cum au procedat inamicii lor, arata ca acestia nu au fost crestini adevarati. Actiunile lor arata ca au fost eretici ca si cei pe care i-au persecutat si ucis.
 http://ro.orthodoxwiki.org/Teofil_al_Alexandriei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.