miercuri, 4 martie 2015

Scrisoarea lui Arius catre Eusebiu, episcop de Nicomedia

"Pentru acest domn foarte drag, om al lui Dumnezeu, credincios și ortodox Eusebius, Arius, pe nedrept persecutat de Papa Alexandru, din cauza acestui adevăr atotbiruitor, la care, de asemenea, esti campion, iti trimit salut în Domnul.
Ammonius, tatăl meu, fiind pe cale de a se îndepărta pentru Nicomedia, m-am considerat obligat să te salut prin el, și pe deasupra să-l informez de afecțiunea naturală pe care o porti spre frați de dragul lui Dumnezeu și Christosul Său, că episcopul irosește foarte mult și ne persecută, și nu lasă nici o piatră neîntoarsă împotriva noastră.El ne-a alungat din oraș ca atei, pentru că noi nu suntem de acord in ceea ce predică el public, și anume, Dumnezeu totdeauna, Fiul totdeauna; ca Tatăl așa și Fiul; Fiul coexistă nenăscut cu Dumnezeu; El este veșnic; nici in gând, nici de vreun interval Dumnezeu nu precede pe Fiul; totdeauna Dumnezeu, totdeauna Fiu; el este născut din nenăscut; Fiul este al lui Dumnezeu Însuși. 
Eusebiu, fratele tau episcop de Cezareea, Teodot, Paulin, Atanasie, Gregorius, Aetius, si toți episcopii din Răsărit, au fost condamnati pentru că ei spun că Dumnezeu a avut o existență anterioară datei Fiului Său; cu excepția Philogonius, Hellanicus, si Macarie, care sunt oameni neinvatati, și care au îmbrățișat opiniile eretice. 
Unii spun ca Fiul este o eruptie, altii ca este o prezentare, altii ca este de asemenea nenascut. Acestea sunt impietati ce nu trebuiesc ascultate chiar daca ereticii near ameninta ca o sa murim de o mie de ori. Dar noi spunem si credem, si am invatat si inca o facem, ca Fiul nu este nenascut, nici ca ar fi nenascut intr-o anume parte (a existentei sale); și El nu-si derivă subzistența Lui din ceva materie; dar prin propria Sa voință și sfat, El a subzistat înainte de timp, și înainte de vârste, ca Dumnezeu desăvârșit, singur născut și de neschimbat, și că înainte de a fi născut, sau creat, sau hotărât, sau stabilit, El nu a fost. Căci El nu a fost nenăscut. Suntem persecutați, pentru că spunem că Fiul are un început, dar că Dumnezeu este fără de început. Aceasta este cauza persecuției noastre, și, de asemenea, spunem El este din ne-existent. 
Și aceasta noi spunem, pentru că El nu este nici parte din Dumnezeu, nici de vreo fiinta esențiala. Pentru aceasta suntem persecutați; restul stii. Iti spun rămas bun in Domnul, amintind suferințele noastre, al meu coleg Lucianist, și adevărat Eusebius." 
Dintre cei ale căror nume sunt menționate în această scrisoare, Eusebiu a fost episcop de Cæsarea, Theodotus din Laodicea, Paulin al Tirului, Atanasie de Anazarbus, Gregorius de Berytus, și Aetius de Lidda. Lidda este numit acum Diospolis. Arius se mândrea insusi ca are acești oameni de o minte cu el. El denumeste ca adversari ai săi, pe Philogonius, episcop de Antiohia, Hellanicus, de Tripolis, și Macarie, din Ierusalim. El a întins calomnii împotriva lor pentru că au spus că Fiul este veșnic, existent înainte de toate vârstele, egal in onoare și din aceeași substanță cu Tatăl."

http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf203.iv.viii.i.v.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.