duminică, 7 aprilie 2013

Interviu imaginar dintre un reporter si un pastor


Interviu imaginar cu un pastor despre duhul sfant

Persoanele in dialog sunt reporterul Iesiti Ionica, un anonim de la un ziar crestin mediocru si faimosul pastor al faimoasei Biserici “Cararea Ingusta Spre Cer”, distinsul Stati Vasilel.

Fratele reporter Iesiti: Multumesc ca ati acceptat acest interviu. Stimate frate pastor, as dori sa va intreb cum considerati ca trebuie scris cuvantul “mana lui Dumnezeu”, cu majuscula sau simplu?
Fratele pastor Stati: Sunt onorat sa va raspund. Evident, simplu… de ce va intereseaza?
Fratele reporter Iesiti: O sa vedeti intre timp. Dar cum argumentati, de ce simplu?
Fratele pastor Stati: Deoarece mana lui Dumnezeu, apartine lui Dumnezeu, prin urmare nu este o persoana, pe care am putea sa o onoram astfel, ci face parte din persoana lui, nu?
Fratele reporter Iesiti: Da, asa este. Considerati ca din respect pentru un om, ar trebui sa-l numim “Dumneavoastra”, cu majuscula?
Fratele pastor Stati: De ce nu? Chiar am observant mai nou acest trend si chiar eu il folosesc. Trebuie sa recunosc ca este ceva frumos.
Fratele reporter Iesiti: Mda. Si eu il folosesc - trebuie sa recunosc - cateodata. Trendul ma trage si pe mine in sus. Cum considerati ca ar trebui scris cuvantul “duhul” in cadrul expresiei “duhul Dumneavoastra”? Cu majuscula sau simplu?
Fratele pastor Stati: Simplu. Totusi, nu inteleg unde vreti sa ajungeti? Sunt curios…
Fratele reporter Iesiti: OK. Haideti sa recapitulam. Spuneati ca o parte a unei persoane, fie chiar Dumnezeu, nu trebuie respectata in scris cu majuscule, corect?
Fratele pastor Stati: Asa, da. Si?
Fratele reporter Iesiti: OK. Haideti sa comentam o fraza dintr-un verset: Geneza 1:26 “Si Dumnezeu a zis: “Sa facem om dupa chipul nostru, dupa asemanarea noastra”. Considerati versetul spunand ca omul este o copie fidela a lui Dumnezeu? Adica, el arata ca si oamenii, avand carne si oase, etc.?
Fratele pastor Stati: Nu, Doamne fereste, nu… Sfanta Scriptura spune clar ca Dumnezeu nu este din carne si oase… El este Duh, dupa cum scrie la Ioan 4:24!
Fratele reporter Iesiti: Amin! Atunci cum credeti ca omul se aseamana cu Dumnezeu, daca Dumnezeu nu este din carne si oase? Haideti sa luam trupul. Daca omul este o copie a lui Dumnezeu si are un trup, conform logicii si Dumnezeu trebuie sa aiba, dupa cum scrie apostolul Pavel sub inspiratie: 1Corinteni 15:40 “sunt trupuri ceresti si trupuri pamantesti”. Si mai departe la versetul 44 scrie ca “Daca este un trup natural, este si duhovnicesc”. Deci, conform logicii acestor versete, Dumnezeu trebuie sa aiba un trup duhovnicesc.
Fratele pastor Stati: Sunt de acord si urmaresc unde vreti sa ajungeti. Ma intreb ce anume doriti?
Fratele reporter Iesiti: Ei bine, fac o alta paralela intre Dumnezeu si om, intre original si copie. Daca omul are un duh, inseamna ca si Dumnezeu are. Sa trecem in revista 1Corinteni 2:11 “Caci dintre oameni, cine cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? TOT ASA nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de duhul lui Dumnezeu.” Sunteti de acord?
Fratele pastor Stati: Da, si ce mai urmeaza?
Fratele reporter Iesiti: Considerati ca acest text ne vorbeste despre duhul lui Dumnezeu, ca fiind o parte componenta a lui Dumnezeu, asa cum vedem ca duhul omului este o parte componenta a omului?
Fratele pastor Stati: Da, in mod cert. Paralela este clara. Omul se aseamana cu Dumnezeu si in aceasta privinta. Copia reflecta originalul.
Fratele reporter Iesiti: Dumneavoastra cum ati scrie cuvantul “duhul” din expresia “duhul lui Dumnezeu” al versetul citat mai sus? Cu majuscula sau simplu?
Fratele pastor Stati: Acum inteleg unde ati vrut sa ajungeti… si m-ati pus pe ganduri. In mod cert, ar trebui sa subscriu logicii la care eu am subscris la inceput, si anume ca o parte a unei persoane – fie chiar Dumnezeu - nu se scrie cu majuscula.
Fratele reporter Iesiti: Ar trebui. Si nu subscrieti?
Fratele pastor Stati: Vedeti Dumneavoastra, pe moment nu am prevazut implicatiile mai adanci, teologice, Duhul Sfant fiind a treia persoana din cadrul Dumnezeirii. Din punct de vedere teologic, poate fi pus in cadru…
Fratele reporter Iesiti: Hm. Facand astfel, faceti ca anumite versete sa se contrazica:
Conform cu 1Corinteni 2:11, a treia persoana ar precede pe prima persoana in cunoastere “Tot asa nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de duhul lui Dumnezeu” pe cand prima persoana ar precede pe celelalte doua conform cu Marcu 13:32 “Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl."
Fratele pastor Stati: Pai nu-i chiar asa de simplu. Teologia persoanelor Dumnezeirii are multe ramificatii ce converg in taine. Iar tainele lui Dumnezeu sunt ale lui Dumnezeu, nu ale noastre.
Fratele reporter Iesiti: Totusi sa acceptam puncte de vederi contradictorii de dragul unor taine? Si ce facem la ora judecatii de apoi, daca scuza aceasta cu tainele nu o sa mearga, ci se vor dovedii cecul in alb si fara acoperire ale unor distinsi teologi? Stiti, eu sunt prea emotiv si imi este frica de lacul de foc mai mult decat de distinsii teologi…
Fratele pastor Stati: Vad ca ati devenit nepoliticos, ca sa nu zic mai mult. In aceste conditii, eu ma retrag, considerand ca a fost afectat mediul propice unui dialog civilizat.
Fratele reporter Iesiti: Imi cer scuze… Nu am vrut… Pacea Domnului! Si multumesc de interviu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.