joi, 12 septembrie 2013

Cateva puncte discutate

Puncte discutate, asupra carora am convenit de comun acord, cu fr. Chita, din Cluj

Punctul 3.

a.) Ce este pacatul? 
b.) Ce este legea, cui se da si de ce s-a dat ea (scopul ei)? 
c.) De ce s-au dat poporului lui Dumnezeu din antichitate, legi atat de aspre? 
d.) De ce s-a schimbat legea si cum a fost posibil asa ceva? 
e.) Cate tipuri de pacate sunt? 
f.) Si cum trebuie privita lupta cu pacatul?

a.) Biblia descrie pacatul ca fiind "faradelege" (fara de lege): 1Ioan 3:4. 
b.) Legile lui Dumnezeu sunt porunci, care ii invata pe oameni ce este pacatul: 1Timotei 1:9, Romani 3:20. Aceste legi s-au dat pentru folosul si fericirea oamenilor, pentru pacea, buna oranduiala si prosperitatea societatii in care traiesc si in mod special pentru ai pregati pe oameni pentru imparatia fara de pacat a lui Dumnezau care va veni pe pamant: Isaia 48:17-19, 1Corinteni 6:9,10. 
c.) Poporului lui Dumnezeu din antichitate, i s-au dat anumite legi aspre, ca legea talionului, legile cu privire la pastrarea curatiei spirituale, etc.; inseamna acest lucru ca Dumnezeu este rau: Exodul 21:22-25, Exodul 21:17, Exodul 22:18-20? Nu, ci aceste legi au fost legi preventive, ele aveau menirea de a arata gravitatea unor pacate in ochii lui Dumnezeu: Romani 7:13. Daca oamenii ar fi ascultat de legile lui Dumnezeu, nimeni nu ar fi trebuit sa sufere aceste consecinte dramatice: Deuteronom 30:19.


d.) Biblia ne invata ca odata cu schimbarea preotiei Aaronice a avut loc si o schimbare a legii: Evrei 7:12. Pana la inceperea misiunii Domnului nostru Isus Christos, legea a avut un rol de indrumator, dar acest rol l-a cedat Fiului lui Dumnezeu, care a fost "Profetul" prezis de Moise: Galateni 3:18-29, Deuteronom 18:15-19. Schimbarea legii nu se putea face fara a intra sub incidenta penala a legii, act pe care si l-a asumat Fiul lui Dumnezeu, luand blestemul legii asupra Lui: Galateni 3:13, 2Corinteni 5:21. Aceasta schimbare s-a facut pe temeiul promisiunii lui Dumnezeu fata de Avraam, pentru a inlesni impacarea si intrarea tuturor natiunilor intr-o relatie apropiata cu Dumnezeu, Creatorul lor: Geneza 22:18, Galateni 3:14, Efeseni 2:10-22, Coloseni 2:8-14, 2Corinteni 3:2-13. Noua lege, denumita "legea lui Christos", "legea imparateasca" si "legea slobozeniei" dezleaga anumite porunci vechi, tine pe mai departe anumite porunci vechi si in acelasi timp aduce anumite porunci noi: 1Corinteni 9:21, Galateni 6:2, Iacov 2:8,12, Ioan 5:16-18, Marcu 7:18-23, Matei 19:16-19, Matei 5:31-48, Matei 13:52. 


e.) Avand in vedere ca trebuie sa vestim Evanghelia (vestea buna) tuturor oamenilor, totusi sa tinem cont ca nu orice pacat se iarta si stiind acest adevar suntem indemnati sa nu ne irosim timpul in zadar, ci sa ne straduim sa convingem oameni care nu s-au intinat cu pacate de neiertat, caci sunt doua categorii de pacate, pacate ce se pot ierta si pacate ce nu se pot ierta: Matei 7:6, Matei 12:31,32, 1Ioan 5:16.
In lupta cu pacatul trebuie sa fim categorici si sa respingem orice forma de pacat stiind ca oamenii lui Dumnezeu au putere de sus pentru a rezista pacatelor: 1Ioan 3:6,9, 1Ioan 5:18. Daca totusi pacatuim, aceste pacate sunt din cauza imperfectiunii firii noastre, ele nu sunt voite, ele vin accidental, sunt un accident in viata noastra si nu fac parte din modul nostru de viata, insa trebuie ca dupa aceea sa ne silim sa le evitam, cerand sfatul si sprijinul fratilor: Iacov 5:16, Romani 8:31-39.


Punctul 4.
Care este plata definitivă pentru păcatul practicat voit?
Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă că plata păcatului voit este moartea eternă şi nu chinul veşnic al păcătoşilor: Romani 6:23. "Iazul de foc", este un aspect profetic avertizator despre pedeapsa veşnică ce îi aşteaptă pe cei pierduţi: Apocalipsa 20:14. Această pedeapsă este moartea eternă, extincţia eternă, după cum se arată atât de clar: "Iazul de foc este moartea a doua" Apocalipsa 20:14, "văpaia unui foc care va mistui (şi nu chinui etern) pe potrivnici" Evrei 10:27. Dumnezeu iubeşte orice om şi porunceşte acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască, pocăinţa însemnând întoarcerea la Dumnezeu cu căinţă: Luca 15:11-21; Fapte 17:30; Romani 2:1-16. Nu există posibilitatea salvării după ce un om moare nepocăit, de aceea din iubire adevărată faţă de semenii noştrii, trebuie să ne dăm toată silinţa de a conştientiza pe cei ce sunt pierduţi: Evr.9:27Matei 24:14; Apocalipsa 20:11-15. 

Oare este biblica argumentatia ca persoanele care nu se vor pocai, au fost predestinate la pierzare inca inainte ca ele sa se fi nascut?
Ce aţi zice despre un tată, care încă înainte de a i se naşte copiii, a hotărât ca pe unii dintre ei îi va ucide, indiferent de ce ar putea să fie ei, buni sau răi? L-aţi considera dement, nu-i aşa? Şi totuşi, există oameni care cred că Dumnezeu, a hotărât în acest fel soarta a miliarde de oameni(!). Oare chiar doreşte Dumnezeu pieirea unora, încă înainte ca ei să se nască şi să poată lua o decizie în ce priveşte calea şi conduita pe care o vor urma? Versetul următor, denunţă ca nebiblică această filozofie religioasă: "... Dumnezeu, salvatorul nostru, care doreşte ca toţi oamenii să fie salvaţi şi să vină la cunoştinţă de adevăr" 1Timotei 2:3,4. După cum vedem, Dumnezeu doreşte salvarea tuturor oamenilor, dar cei care resping prin faptele lor rele acestă dorinţă divină, nu pot fi salvaţi, deoarece Dumnezeu nu salvează pe nimeni cu de-a sila (forţat). Creatorul a ales (predestinat, prestabilit) ca cei ce vor trăi ca oameni drepţi să primească viaţă veşnică şi ca cei care vor trăi în nedreptate să nu primească viaţă veşnică, ci să primească moarte veşnică, dar nu chin veşnic: Ioan.3:36. Tocmai de aceea, când apostolul Pavel scrie despre predestinarea noastră, trebuie să avem în vedere care este dorinţa lui Dumnezeu aratată către toţi oamenii şi prin ce anume şi cum se intră în această predestinare a salvării, care este o predestinare ca grup al credincioşilor şi nu a indivizilor: Romani 9:30-33. Dumnezeu nu a făcut un om mai păcătos decât altul, El nu a hotărât în mod arbitrar nimănui destinul, fie spre pierzare, fie spre salvare, şi asta încă înainte de a se naşte individul: prin pocăinţă orice om poate primi har (exceptand pe cei care au pacatuit împotriva Duhului Sfânt)! Luca 13:1-5, .Matei 12:31,32


Punctul 5.

Oare este omul nemuritor? Are omul un suflet nemuritor?

Nu trebuie să credem minciuna lui Satan, că oamenii nu mor: Geneza 3:4; Ioan 3:13; Ioan 11:11-14. Omul este un produs divin, o creaţie a lui Dumnezeu, fiind rezultatul unirii trupului din carne cu suflarea sau altfel zis cu duhul (spiritul) suflat de Creator: Geneza 2:7. Atât timp cât carnea şi duhul coexistă, omul este o fiinţă, un vietuitor care are viata; în termeni Biblici: un suflet (suflător, răsuflător) viu. Când această uniune nu mai există, omul nu mai este o fiinţă, nu mai este un vietuitor care are viata, nu mai este un suflet, nu mai este un răsuflător viu. Pur şi simplu el nu mai trăieşte conştient, moartea fiind opusul vieţii si a constiintei de sine: Psalmul 146:4, Eclesiastul 9:4-10, Psalmul 6:5. Mortii nu pot lauda pe Dumnezeu: Isaia 38:18-19. Singura speranţă pentru cei ce mor este învierea: Ioan 5:28,29. Nu există "viaţă" conştientă sau semiconştientă, nici starea de purgator după moarte: Eclesiastul 9:1-12. Nu vă lăsaţi păcăliţi de cei ce traduc si explica anumite versete din Noul Testament în termeni nemuritoristi, caci nu exista asa ceva. Manuscrisele vechi confirma ca anumite versete au fost traduse gresit sau poate chiar tendentios, cum spun anumiti Biblisti. Dacă omul ar putea trăi şi după moarte, nu ar mai fi nevoie de înviere: 1Corinteni 15:12-18. Conform Bibliei sufletul care pacatuieste acela moare - Ezechiel 18:20, si deoarece toti am pacatuit intr-un fel sau altul, toti murim, pana ce va veni Domnul Isus si va distruge moartea. Deci nu exista suflet nemuritor.


Punctul 6. 

a.
 Există un singur Dumnezeu: suprem, suveran, etern, nemuritor şi neschimbător. El este o singură fiinţă, o singură persoană distinctă de toţi: Creatorul cerului şi pământului, Tatăl Atotputernic, care poartă numele de Iehova (YHWH): Exod 3:13-16, Ioan 17:1-3. Prin urmare nu Dumnezeu a murit la Golgota, ci singurul (monogenes) Său Fiu Isus Christos: Ioan 3:16; 1Timotei 6:16; Ioan 20:17; Luca 23:46. 
Unii susţin ideea conceptului de "trinitate", o "uni-treime" dumnezeiască alcatuită din trei persoane. Insă această doctrină a fost dovedită ca fiind preluată din păgânism şi îmbrăcată în cuvinte Biblice. Noi nu susţinem această doctrină a "treimii", deoarece încalcă flagrant conceptul de monoteism, care îl declara pe Iehova, Tatăl ceresc, ca fiind singurul Dumnezeu adevărat: Exodul 20:1-3, Ioan 17:1-3, 1Corinteni 8:5,6.


b.
Despre Domnul nostru Isus Christos credem ca nu a existat dintotdeauna, căci astfel ar fi "fratele geaman" al lui Dumnezeu şi nu Fiul Său, dar evident, fiind Fiul lui Dumnezeu, a avut parte de firea lui Dumnezeu, după cum această fire ni se promite şi nouă, celor credincioşi: 2Petru 1:4. El a fost inceputul creatiei lui Dumnezeu, "mesterul" si "cuvantul" prin care Dumnezeu a creat totul: Apocalipsa 3:14, Proverbe 8:22-31, Ioan 1:1-3, Ioan 8:57,58; Filipeni 2:5-8. La început, El a fost creat, adică adus în existenţă de Dumnezeu şi nu născut ca prin femeie, căci Dumnezeu nu este femeie şi nici nu poate naşte ca femeile. Abia când a venit din cer şi s-a născut ca om, s-a născut literalmente prin fecioara Maria. In cer, Domnul Isus Christos a trait sub un alt nume, sub numele de Arhangelul Mihail: Daniel 12:1. 

c.
Noi credem ca Duhul Sfânt nu este o persoană distinctă de Dumnezeu, căci astfel ar fi "fratele geaman" al lui Dumnezeu, ci este o proprietate a lui Dumnezeu, caci Dumnezeu este "duh": Ioan 4:24. Fiind creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu: Geneza 1:26, fiecare om are un duh, care totuşi nu face din om locaşul a două persoane: copia arată cum este originalul, tot astfel şi Dumnezeu are propriul Său Duh, care este incomparabil mai slăvit ca duhul nostru, dat fiind că noi suntem doar miniaturi faţă de original. Cu duhul gandim, actionam si cream: Efeseni 1:17: 4,23,24, 2Corinteni 4:13, 2Corinteni 2:11,12, Romani 8:15. Deci "duhul" este o forta intelectuala, inclusiv in cazul lui Dumnezeu.


Punctul 7.

a). Ce distinctie trebuie sa facem in ce priveste folosirea cuvantului "inchinare"?
 Dacă cineva se pleacă în semn de supunere, rugăminte, curtoazie, recunoştinţă în faţa altuia, nu înseamnă că se inchina acestuia ca unui Dumnezeu: Geneza 23:12; Luca 8:41, Apocalipsa 3:9. Creştinilor le este interzis să se închine cu o devotiune exclusiva la obiecte, la imagini, la oameni (fie vii fie morţi), la îngeri si la Domnul Isus cum se inchina la Dumnezeu Tatal. Devotiunea exclusiva a inchinarii ii apartine numai lui Dumnezeu Tatal: Exodul 20:1-5; Fapte 10:25,26; 14:15; Apocalipsa 19:10; 22:8,9. Ei au un singur Dumnezeu, pe Tatăl şi se închină in acest sens, numai Lui, cum a făcut Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu şi ne-a învăţat şi pe noi să facem: Luca 22:41-45; Matei 4:10. 

b. Care este porunca data crestinilor cu privire la folosirea fortei impotriva semenilor lor?
Creştinilor le este interzis să ucidă şi să se răzbune pe vrăjmaşii lor, indiferent de motiv: Matei 5:21,22; Matei 5:38-48; Romani 12:17-21; Iacov 1:19-21. Pentru apararea lor ei trebuie sa se puna in primul rand sub protectia lui Dumnezeu si apoi sub protectia legilor care garanteaza si protejeaza dreptul la viata si la libertate a oricarui om. Autoprotejarea prim imobilizare (atunci cand este posibil si fara a atenta la viata si vatamarea agresorului) este ingaduita in anumite cazuri de exceptie (de exemplu un bolnav psihic, care nu stie ce face si vrea sa-ti aprinda casa, spargeri, etc.) - a se compara cu Matei 24:43. In cazuri de forta majora (persecutii, etc.) Domnul Isus a recomandat evitarea conflictului: Matei 10:23.

c. Ce indemn intelept trebuie urmat in ce priveste rugaciunea si partasia? Dar in ce priveste vorbirea in limbi?
 În rugăciune şi părtăşie trebuie evitate acele manifestări haotice de tip păgân care dezonorează adunarea lui Dumnezeu: Matei 6:5-8; 1Corinteni 14:23,40. "Vorbirea în limbi" a fost un semn avertizator adresat poporului evreu necredincios, care după ce şi-a îndeplinit menirea de semn - si anume, acela de a avertiza - a încetat 1Corinteni 14:21,22; 13:8, Isaia 28:11,12.


8. Înainte de revenirea Unsului lui Dumnezeu (Christos înseamnă Unsul (lui Dumnezeu)), va fi mare necaz şi strâmtorare pe pământ, care va arăta că regatul lui Dumnezeu şi venirea Unsului Său desemnat ca Rege este aproape, la uşi: Luca 21:25-31; Matei 24:29-33; Apocalipsa 6:12-17. Semnele arată că Unsul lui Dumnezeu vine după semne, nu că El a venit înaintea lor. Noi suntem încă înaintea evenimentelor descrise după Apocalipsa 6:1. Unul dintre necesitaţile stringente ale ultimilor ani de înaintea sfârşitului va fi aprovizionarea cu "untdelemn" Matei 25:4 şi ieşirea din "Babilonul Cel Mare" Apocalipsa 18:4, pentru a putea vesti voia curată a lui Dumnezeu, neângradiţi de zadarnicele tradiţii omeneşti: Matei 7:21; 24:14.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.