duminică, 8 decembrie 2013

Neconcordanta sau neintelegerea cuvantului?

In Vechiul Testament Dumnezeu interzice batjocorirea&profanarea trupului prin diferite aspecte practicate in lumea pagana. Domnul Isus, Fiul sau, spune ca vor fi anumiti oameni care vor fi ca eunucii (castratii) pentru imparatie. Unii luand acest lucru literal, chiar s-au castrat, de exemplu teologul Origene. Dar Domnul Isus nu ar fi sustinut asa ceva, mai degraba acestia au practicat o proasta intelegere a textului, asa cum a recunoscut si Origene, ulterior.
Daca e sa luam literal totul, inseamna ca Domnul Isus ne-ar indemna la autoschilodire, un lucru urat si criticat de Dumnezeu. Trebuie sa intelegem mesajul contextual, nu cel scos din context. In cuvantarile sale, apar multe aspecte simbolice, care trebuie intelese si interpretate corect, altfel explicatiile gresite duc pe unii la actiuni fanatice, cum a facut Origene.

"Daca mana ta cea dreapta te face sa cazi in pacat, taie-o si leapada-o dela tine; caci este spre folosul tau sa piara unul din madularele tale, si sa nu-ti fie aruncat tot trupul in gheena." (Mat.5:30) 
"Acum, daca mana ta sau piciorul tau te face sa cazi in pacat, taie-le si leapada-le dela tine. Este mai bine pentru tine sa intri in viata schiop sau ciung, decat sa ai doua mani sau doua picioare, si sa fii aruncat in focul vecinic." (Mat.18:8) 
- se accentueaza nevoia de a lupta cu pacatul pana la "sange", prin orice mijloc al renuntarii, de exemplu daca lucrezi intr-o locatie unde toti fura si esti obligat sa furi de catre superiorii tai, mai bine renunta la acest loc de munca, decat sa iti pierzi locul cel vesnic in imparatie "dar daca ochiul tau este rau, tot trupul tau va fi plin de intunerec. Asa ca, daca lumina care este in tine este intunerec, cat de mare trebuie sa fie intunerecul acesta!" (Mat.6:23) 
- se refera la un intuneric spiritual, nu la un intuneric literal
"Iar fiii Imparatiei vor fi aruncati in intunerecul de afara, unde va fi plansul si scrasnirea dintilor." (Mat.8:12)
- "aruncarea" nu inseamna ca la judecata doi ingeri vor prinde literalmente de maini si de picioare pe cei pierduti si ii vor face vant undeva, cum ai arunca un trup mort; e un simbol
"Atunci imparatul a zis slujitorilor sai: "Legati-i manile si picioarele, si luati-l si aruncati-l in intunerecul de afara; acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor." (Mat.22:13) 
- "legarea mainilor si picioarelor" este un simbol, nu are menirea de a arata ca la revenirea Domnului Isus, toti cei condamnati la pierzanie vor fi legati in prealabil la maini si la picioare
"Iar pe robul acela netrebnic, aruncati-l in intunerecul de afara: acolo va fi plansul si scrasnirea dintilor." (Mat.25:30)
- "intunericul de afara" este un simbol al pierzarii, nu este un intuneric literal
"ca sa lumineze pe ceice zac in intunerecul si in umbra mortii, si sa ne indrepte picioarele pe calea pacii!" (Luc.1:79)
- "intunericul" de aici se refera la un intuneric spiritual
"Lumina lumineaza in intunerec, si intunerecul n'a biruit-o." (Ioan.1:5) 
- "lumina si intunericul" de aici se refera la sfera spirituala
"Si judecata aceasta sta in faptul ca, odata venita Lumina in lume, oamenii au iubit mai mult intunerecul decat lumina, pentruca faptele lor erau rele." (Ioan.3:19) 
- lumina reprezinta adevarul pe cand intunericul reprezinta minciuna
Isus le-a zis: "Lumina mai este putina vreme in mijlocul vostru. Umblati ca unii cari aveti lumina, ca sa nu va cuprinda intunerecul: cine umbla in intunerec, nu stie unde merge." (Ioan.12:35) 
- idem
"Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunerecul?" (2Cor.6:14) 
- idem
"Totus va scriu o porunca noua, lucru care este adevarat atat cu privire la El, cat si cu privire la voi; caci intunerecul se imprastie, si lumina adevarata si rasare chiar." (1Ioan.2:8) 
- idem
"Dar cine uraste pe fratele sau, este in intunerec, umbla in intunerec, si nu stie incotro merge, pentruca intunerecul i-a orbit ochii." (1Ioan.2:11) 
- idem

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.