vineri, 19 decembrie 2014

De ce sunt "slabi in credinta" cei care nu mananca carne?

Am intalnit "credinciosi" (cu ghilimelele de rigoare), care nu doresc sa mamance carne - de nici un fel, si asta nu din cauza unei boli de stomac, ci deoarece in mintea lor ei sunt incredintati ca a manca carne este un pacat. Ei folosesc foarte selectiv Biblia, luand spre argumentare doar ce le place, niste texte scoase din context. Fie ca Dumnezeu sa ii lumineze si atat ei cat si noi, toti impreuna sa crestem spre starea de "om matur in credinta", lasand la o parte toate ideile omenesti, anti-biblice, in spatele carora se ascunde Diavolul cel viclean. 

Romani 14
1. Primiţi bine pe cel slab în credinţă şi nu vă apucaţi la vorbă asupra părerilor îndoielnice.
2. Unul crede că poate să mănânce de toate; pe când altul, care este slab, nu mănâncă decât verdeţuri.
Apostolul Pavel i-a numit "slabi in credinta" pe cei care nu puteau sa manamnce carne din considerente doctrinare, deoarece stia ca Dumnezeu a fost acela care a permis uciderea animalelor si consumul de carne:
Geneza 9:1 Dumnezeu a binecuvîntat pe Noe şi pe fiii săi, şi le-a zis: ,,Creşteţi, înmulţiţi-vă, şi umpleţi pămîntul. 2 S'apuce groaza şi frica de voi pe orice dobitoc de pe pămînt, pe orice pasăre a cerului, pe tot ce se mişcă pe pămînt şi pe toţi peştii mării: vi le-am dat în mînile voastre! 3 Tot ce se mişcă şi are viaţă, să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca şi iarba verde. 4 Numai carne cu viaţa ei, adică sîngele ei, să nu mîncaţi. 5 Căci voi cere înapoi sîngele vieţilor voastre; îl voi cere înapoi dela orice dobitoc; şi voi cere înapoi viaţa omului din mîna omului, din mîna oricărui om, care este fratele lui.

Prin urmare, cine judeca pe cei care mancau carne, nu ii judeca numai pe oameni, ci si pe Dumnezeu:
3. "... şi cine nu mănâncă să nu judece pe cine mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit." 

De aceea, sfatul apostolului era: „Sa mancati din tot ce se vinde pe piata ("makello", in latina "macellum", din care provin cuvintele "macelar", "macelarie", etc. = macelarie, piata de carne), fara sa cercetati ceva din pricina cugetului” 1 Corinteni 10,25 

Insa ca "cel slab in credinta" sa fie castigat pentru adevar, el trebie iubit si inteles mai intai. Daca l-ai repezi, fara sa prezinti dovezile biblice - care sunt foarte multe - in sprijinul consumului de carne, nu ai face mare lucru. In timpul in care te pregatesti sa il convingi prin Scripturi, e bine ca in prezenta lui sa nu faci lucruri considerate nepotrivite pentru cel slab, pana ce acesta va intelege ca este intr-adevar slab in credinta:

Romani 14:21. Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire.

Noe si fii lui au acceptat porunca lui Dumnezeu si au mancat carne, lasand in lume o traditie veche de milenii. Moise a mancat carne si a dat legi de la Dumnezeu in privinta aceasta. 

Nu exista nici un motiv intemeiat pentru care am putea respinge aceasta porunca a lui Dumnezeu, atunci cand animalele acestea sunt vii si sanatoase, fiind hranite asa cum le-a hranit Noe si familia, in stil vegan:
Geneza 9:1 Dumnezeu a binecuvîntat pe Noe şi pe fiii săi, şi le -a zis: ,,Creşteţi, înmulţiţi-vă, şi umpleţi pămîntul. 2 S'apuce groaza şi frica de voi pe orice dobitoc de pe pămînt, pe orice pasăre a cerului, pe tot ce se mişcă pe pămînt şi pe toţi peştii mării: vi le-am dat în mînile voastre! 3 Tot ce se mişcă şi are viaţă, să vă slujească de hrană: toate acestea vi le dau, ca şi iarba verde. 4 Numai carne cu viaţa ei, adică sîngele ei, să nu mîncaţi.

Numai asa suntem binecuvantati, daca ascultam de Dumnezeu. 
In zona noastra a fost o femeie adventista, care nu a mancat carne deloc si totusi a facut leucemie... Vegetarianismul (alimentatie pe baza de vegetale, fara carne) a fost o porunca in Eden, care a fost schimbata pentru motive bine intemeiate, de catre Dumnezeu. Vegetarianismul nu este o porunca de la Dumnezeu pentru zilele noastre, cand cei mai multi trebuie sa depunem eforturi fizice care ne slabesc. Chiar si cei care mananca in stil vegetarian isi iau joburi usoare, marturisind prin asta, ca Dumnezeu are dreptate. Nu poti lucra la greu, fara combustibil potrivit. Degeaba torni apa minerala in rezervorul de la masina, cand masina are nevoie de benzina sau motorina, dupa caz. Stia Dumnezeu ce stia! Nu putem fi noi sau voi mai intelepti ca el!


De ce sunt slabi in credinta cei ce nu mananca carne? Fiindca ori nu cunosc porunca lui Dumnezeu data lui Noe si lui Moise, ori nu il cred pe Dumnezeu si in acest caz, pentru cei care vor persista, slabiciunea aceasta este mortala, deoarece nici un necredincios nu va mosteni viata vesnica.
Apostolul Pavel nu ne indeamna sa acceptam dictatura slabilor si sa tacem din cauza lor; nu spune sa ii toleram pana la nesfarsit, ci ca toti - deci si ei - sa ajungem la starea de om matur in credinta, fiind capabili sa intelegem toate Scripturile, nu ca sa luam numai ce ne place. 
Ne vom purta cu iubire fata de cei slabi, ca sa le putem predica adevarul si ca slabiciunea lor sa le fie vindecata prin Cuvant. Pentru cei care nu vreau sa accepte Cuvantul din Geneza 9, indiferent ce argumente aduce, nu exista nici un remediu, fiindca nu pe noi ne-a respins, ci pe Dumnezeu, nu pe oameni a judecat ci pe Dumnezeu, facandu-se mai intelept decat Dumnezeu, asa cum a facut primul razvratit, Diavolul.

Nu exista binecuvantare pentru cei nesupusi, care o iau inaintea Cuvantului lui Dumnezeu:
2Ioan 1:9. Pas (Oricine) proagōn (merge înainte) kai (şi) mē (nu) menōn (rămâne) en (în) tē didachē (învăţătura) tou Christou (Unsului), Theon (Dumnezeu) ouk (nu) echei (are). Ho (Cine) menōn (rămâne) en (în) tē didachē (învăţătură), houtos (acela) kai (şi) ton Patera (pe Tatăl) kai (şi) ton Huion (pe Fiul) echei (îl are).
1Samuel 15:23. Caci neascultarea este tot atat de vinovata ca ghicirea, si impotrivirea nu este mai putin vinovata decat inchinarea la idoli si terafimi. Fiindca ai lepadat cuvantul Domnului, te leapada si El ca imparat."

Binecuvantari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.