duminică, 31 iulie 2016

Un amanunt important despre sarbatorile evreiesti

Nu stiu ce au inteles unii din ce am scris despre calendarul ebraic din atichitate (cel avut de Moise), am impresia ca unii nu se straduie a intelege sau din reavointa nu vreau sa inteleaga ce am scris... Hai sa fim seriosi... Da, sambata este ziua a saptea, sabatul saptamanal, conform calendarului biblic antic; insa toate zilele de sarbatoare la evrei sunt sabate, adica nu se lucreaza in ele, sunt zile de repaus. Sabat inseamna repaus. Si deoarece nici in ziua a saptea si nici in ziua unei sarbatori nu se lucreaza, ambele tipuri de zile sunt numite sabate, adica repaus. Deci in saptamana patimilor au fost doua sabate: unul de sarbatoare (joi) si un sabat saptamanal (sambata). 

"Nu se celebrează nicio sărbătoare fără să se facă ardere de tot şi fără ca toţi să se abţină de la orice muncă; în toate zilele festive, legea prevede deopotrivă şi aducerea jertfelor şi încetarea lucrului, după prinos urmând ospeţele." Citat din Antichitatile Iudaice, scrisa de Iosef Favius din secolul I, evreu din neam de preoti.

A se vedea si urmatoarea explicatie:

"O comparare atentă a două pasaje din Biblie ne confirmă faptul că au fost două sabate în acea săptămînă cu o zi de lucru între ele. Evanghelistul Marcu spune: Marcu 16:1 După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalina, Maria, mama lui Iacov, şi Salome, au cumpărat miresme, ca să se ducă să ungă trupul lui Isus”. Iar pasajul din Luca confirmă al doilea Sabat: Luca 23:55-56 “Femeile, cari veniseră cu Isus din Galilea, au însoţit pe Iosif; au văzut mormîntul şi felul cum a fost pus trupul lui Isus în el, s’au întors, şi au pregătit miresme şi miruri. Apoi, în ziua Sabatului, s’au odihnit, după Lege”.
Ca să pregătești mirodeniile, este nevoie mai întîi să le cumperi. Femeile, după ce a trecut ziua cea mare de Sabat au cumpărat mai întîi miresme, le-au pregătit, iar în ziua următoare care era Sabatul săptămânal s-au odihnit după Lege. Schema ar fi următoarea:
SABAT ANUAL – CUMPARARE MIRODENII- PREGĂTIRE- ODIHNA PENTRU SABATUL SAPTAMINAL
Explicaţia că Isus a fost îngropat vineri nu aduce decît confuzie, pe cînd faptul că Isus a fost îngropat miercuri aduce o armonizare perfectă cu ceea ce spune Scriptura."

În ce zi a fost îngropat Isus vineri sau miercuri? Partea I



În ce zi a fost îngropat Isus vineri sau miercuri? Partea II

 https://sarivan.wordpress.com/2009/08/02/a-fost-isus-ingropat-vineri-sau-miercuri-partea-ii/

 




Un amanunt important despre sarbatori, din Antichitatile Iudaice, scrisa de Iosef Favius din secolul I, evreu din neam de preoti

Nu stiu ce au inteles unii din ce am scris despre calendarul ebraic din atichitate (cel avut de Moise), am impresia ca unii nu se straduie sa inteleaga sau din reavointa nu vreau sa inteleaga ce am scris... Hai sa fim seriosi... Da, sambata este ziua a saptea, sabatul saptamanal, conform calendarului biblic antic; insa toate zilele de sarbatoare la evrei sunt sabate, adica nu se lucreaza in ele, sunt zile de repaus. Sabat inseamna repaus. Si deoarece nici in ziua a saptea si nici in ziua unei sarbatori nu se lucreaza, ambele tipuri de zile sunt numite sabate, adica repaus. Deci in saptamana patimilor au fost doua sabate: unul de sarbatoare (joi) si un sabat saptamanal (sambata). 

"Nu se celebrează nicio sărbătoare fără să se facă ardere de tot şi fără ca toţi să se abţină de la orice muncă; în toate zilele festive, legea prevede deopotrivă şi aducerea jertfelor şi încetarea lucrului, după prinos urmând ospeţele." Citat din Antichitatile Iudaice, scrisa de Iosef Favius din secolul I, evreu din neam de preoti.